Liftutbildning – ett lyft för din arbetsmiljö
Gå en liftutbildning för din och andras säkerhet. Tyvärr sker allt för många olyckor på byggarbetsplatser och liknande trots lagar, krav och föreskrifter. Se till att du och all din personal har rätt utbildning för att använda lyftanordningar och lyftredskap.
Arbetsmiljölagstiftningen (AFS 2006:6) föreskriver att den person som brukar en lift skall ha både teoretiska och praktiska färdigheter för att kunna hantera lyftanordningen. Dessutom är arbetsgivaren skyldig att ha skriftlig dokumentation över dessa kunskaper. Vidare behöver även arbetstagaren ha ett skriftligt tillstånd från arbetsgivaren att nyttja liften i fråga. I dessa föreskrifter finns även råd kring vad en liftutbildning skall innehålla. Det är svensk standard som skriver dessa råd och dem kallas SS-ISO 18878:2013 Mobila arbetsplattformar – Utbildning för operatör. Den så kallade liftläroplanen LLP är format utefter denna standard.
Så se till att inte missa denna viktiga utbildning annars kan det kosta mycket pengar om Arbetsmiljöverket gör en tillsyn och utbildningsbevis saknas.
Liftutbildningen innehåller bland annat viktiga moment som exempelvis teoretiska kunskaper om lagar och föreskrifter, arbetsgivarens och arbetstagarens skyldigheter. Vidare går man igenom arbetsmiljö, riskbedömning, arbetsmoment, typer av liftar och mycket mer.
Utbildningsbevis liftutbildning
Efter genomförd utbildning är det viktigt att få ett utbildningsbevis som intygar att du gått liftutbildningen. Din arbetsgivare är skyldig att dokumentera detta. Utbildningen avslutas med ett prov där man behöver ha godkänt resultat. Efter avklarad utbildning gäller utbildningsbeviset i 5 år. Inom 5 år måste ny utbildning genom föras.
Nedan listar vi många bra liftutbildningar och som uppfyller de krav som ställs enligt arbetsmiljölagstiftningen. Läs och jämför utbildningar och utbildningsanordnare.