Här hittar du utbildning i heta arbeten. Vi listar utbildningar som ger dig rätt behörighet. I Sverige kräver försäkringsbolagen att den som utför arbeten som är heta och brandfarliga på en tillfällig arbetsplats skall ha rätt kunskap samt vara behörig. Det gäller även för den som skall vara brandvakt eller för den som skall utfärda ett tillstånd. Utför man denna typ av arbeten utan att ha genomgått utbildningen kommer försäkringsbolagen att minska ersättningarna kraftigt vid en skada. För att vara behörig skall man ha deltagit i en endags utbildning i heta arbeten. Utbildningen ger deltagaren kunskap kring Brandskyddsföreningens säkerhetsregler för heta arbeten. Vidare får man allmän brandkunskap samt även utföra släckövningar. När man gått klart utbildningen i heta arbeten får man ett certifikat som intygar deltagandet i utbildningen. Man kan även få detta registrerar via ID06 vilket är väldigt smidigt.
Arbeten som räknas som heta arbeten är exempelvis lödning, svetsning eller olika former av arbeten med roterande verktyg (varmluftpistol, tigersåg, gasolverktyg, vinkelslip mfl.). Gemensamt för dessa är att de innebär uppvärmning eller risk för gnistbildning. Denna typ av arbeten förekommer i många olika branscher och på många arbetsplatser.
Det finns tre olika roller runt heta arbeten. Det är tillståndsansvarig som är den som skriver under tillståndet som måste finnas. Den andra personen är själva utföraren, alltså den som skall utföra arbetet. Den tredje personen är en så kallad brandvakt. Det är upp till tillståndsansvarig om brandvakt behövs. Alla dessa tre olika roller måste ha gått en utbildning i heta arbeten.
Nedan listar vi utbildningar från utbildare som har tillstånd att certifiera personer i heta arbeten.